halwa telinga

Saturday, July 2, 2011

ahlan ya Sya'aban!



assalamualaikum wbt..

alhamdulillah, hari ni 2 julai 2011 , bersamaan 1 Syaaban 1432H. alhamdulillah, Allah masih berikan peluang untuk kita sampai ke bulan Syaaban ini. semoga Allah panjangkan umur kita ke bulan Ramadhan, semoga sihat untuk memanfaatkan bulan mulia itu. insyaAllah.

hari ni saya terbaca satu kertas pengisian Smart Circle sahabat saya.

kenapa puasa boleh naikkan berat badan?'

di situ ada penjelasan secara saintifiknya iaitu disebabkan kadar 'output' badan kita yang sangat kurang. maka tenaga yang ada di dalam badan tidak digunakan. tak ada pembakaran lemak dan sebagainya. ye lah....rata-rata bila sudah berpuasa, akan kurang beraktiviti. malas untuk bergerak secara aktif. nak simpan energy katanya.

dan apabila berbuka , 'input' yang berlebihan pula. ketidakseimbangan antara input dan output ini bakal mempengaruhi berat badan.

tanpa sedar, hikmah puasa pada asalnya salah satunya boleh menjaga berat badan, menjaga sistem pencernaan, BERTUKAR menjadi masalah kesihatan. semuanya gara-gara tersilap faham konsep sebenar.

jadi, teruskan saja aktiviti harian jika kita berpuasa. tolak ke tepi alasan penat, letih, panas...maklumlah, kita bakal berpuasa di sini tahun ni. di tengah musim panas! tapi, cuba kita fikir balik, perang Badar dulu di zaman Rasulullah saw berlaku pada bulan ramadhan juga. jauh sungguh situasinya dengan kita yang sekadar berulang alik ke kelas. kan?

ok, berbalik kepada tajuk. ahlan ya Syaaban! tak sangka, cepat sungguh masa berlalu. Syaaban sudah membuka tirai. 29 hari dari sekarang...Ramadhan pula menjengah.

saya ada baca email daripada UPI-PCI mengenai bulan Syaaban. sedikit sahaja yang ingin dipetik.

Aisyah r.a. juga berkata: Sesungguhnya ia (Nabi Muhammad) berpuasa pada bulan Syaaban keseluruhannya dan baginda bersabda: Laksanakanlah amalan sedaya yang kamu mampu, sesungguhnya Allah SWT tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Dan sebaik-baik solat (sunat) pada sisi Rasulullah SAW ialah yang berterusan meskipun sedikit, kerana baginda apabila solat (sunat) baginda akan sentiasa terus melakukannya. (riwayat Bukhari dan Muslim).

Bagi mereka yang ingin berpuasa di bulan Syaaban sebaiknya dimulakan dari awal bulan Syaaban. Ini kerana terdapat larangan berpuasa dihujung Syaaban bagi mereka yang tidak pernah berpuasa di awalnya. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda: Apabila sudah tinggal separuh daribulan Syaaban maka janganlah kamu berpuasa.


saya pernah dengar kita disarankan agar mempersiapkan diri untuk menghadapi ramadhan semasa kita masih di bulan Syaaban lg. kalau kami belajar perubatan ni, ada istilah 'adaptation' untuk beberapa perkara. contohnya bila kita mula-mula pakai jam tangan, pergelangan tangan kita dapat rasa akan kewujudan jam tu. tapi, lama-kelamaan kita sendiri pun tak sedar yang kita sedang pakai jam. ini kerana saraf yang ada pada kulit kita sudah terbiasa dengan input 'sentuh' oleh jam.

alah bisa, tegal biasa. biasanya hari pertama berpuasa, kita akan rasa lapaaarr sangat. ini sebab sistem pencernaan masih bekerja ikut jadualnya. walaupun tak ada makanan yang melalui saluran pencernaan, ia tetap bekerja. itu yang jadi sakit perut dan lapar amat tu.

mula lah kita asyik berehat, tak nak bergerak , malahan sampaikan bangun untuk solat wajib sahaja. katanya tak ada tenaga. huu~ maka output kita akan kurang. instead of berat badan berkurang bila puasa, akhirnya ia bertambah pula.

jadi, kalau kita dah biasakan sistem pencernaan kita akan situasi 'perut sedang puasa',...maka di bulan ramadhan nanti, insyaAllah tak lah terasa teruk sangat. dan yang penting, dapat tumpukan diri kepada ibadah-ibadah lain di bulan mulia itu.

dan dari aspek rohani yang lain pula, konsep sama juga. alah bisa tegal biasa. cuba untuk membiasakan diri dari sekarang. istiqamah itu penting walaupun sedikit.

Aisyah meriwayatkan Rasulullah SAW pernah ditanya,

"Amal perbuatan mana yang disukai Allah?"Baginda menjawab,"Yang istiqamah walaupun sedikit"(hadis riwayat bukhari dan muslim)

ini pesanan untuk diri saya sendiri terutamanya. maklumlah...selalu rasa 'berat', selalu bertangguh-tangguh, terlalu manjakan diri sangat!

Ketika balik dari satu peperangan yang dahsyat melawan kaum musyrikin, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

Kita baru kembali dari satu peperangan yang kecil untuk memasuki peperangan yang lebih besar. Sahabat terkejut dan bertanya, "Peperangan apakah itu wahai Rasulullah ? " Baginda berkata, "Peperangan melawan hawa nafsu." (Riwayat Al Baihaqi)

betulkan saya andai saya silap dalam tulisan ini.

wallahu a'alam.

****

semalam Jumaat yang seharian duduk di rumah. dah lama tak duduk rumah lama-lama macam semalam. pagi lagi main masak-masak dengan sahabat yang bermalam di rumah. SUSHI..=). ramai sangat yang bercakap pasal sushi, apa rasanya yang sebenar pun saya tak tahu. tapi, semalam berjaya hasilkan sushi sendiri. alhamdulillah.=)

sushi 29 rajab=)

kak cik, jangan jeles!

6 comments:

nhanunmr said...

yeay!ajar.. ajar. lepas ni plan molek.sy nk buat jugok :D

hasmah's said...

wow!
sushi tu...!!favourite saya.
nak like banyak2 wase :))

bintuNasRah said...

Allahumma ballighna ramadhan.. ameen..

tuan rumah said...

mok teh : chef fana ajar sy nih. ngee~nnt kito blaja deh.

hasmah : xde button like kt sini.

hajar : insyaAllah. tak sabar menunggu ramadhan=). jom gi gami' ibrahim.

::mysar al-masyari:: said...

o.O~ biar betikkk?? wak sniri???

tuan rumah said...

mysar : cekdah, musti laa...*yes! brjaya membuat anda jeles.