halwa telinga

Monday, June 11, 2012

manis :)

assalamualaikum wbt

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

sekarang sudah berada di round terakhir untuk semester ke-2 tahun ni. kalau di muhafazah lain mereka sedang tekun belajar untuk menghadapi exam final, kami terutamanya pelajar tahun 5 ni masih berulang alik ke kuliah.
panas. memang panas. semoga setiap titik peluh dikira sebagai pahala! amiin.

semalam ada diadakan sebuah talk daripada sir Idris Tawfiq di universiti sempena program NICE (Night of Cultivating Excellence)..betul ke macam ni ejanya? banyak ditekan kan bahawa everything is for Allah the Almighty. segala-galanya...hanya milik Allah. Alhamdulillah.

program NICE ni salah satu event sempena EXam Fever Campaign. nampaknya tahun ni EFC berlainan sekali. kalau dulu kami tak terasa akan kewujudan EFC ni, kali ni dapat dirasai hangatnya EXAM itu...walaupun kami tahun 5 akan mula exam di akhir bulan 7...takpe lah...fever awal2 lah. :D

***

tak ada apa pun yang nak diupdate kerana sekarang idea memang sangat2 berkurang. apa yang ada dalam kepala tak semua dapat diluahkan, kan? kadang2 untuk menulis terpaksa tapis emosi daripada menjadi salah satu isi di dalam tulisan saya. kalau cerita yang menggembirakan rasanya tak ada masalah, cuma kalau berbagai-bagai perasaan negatif ingin dikongsikan....seolah mahu orang lain turut ada rasa itu. simpati? entah..

ada saya terbaca di dalam buku 'you can be the happiest woman in the world' tulisan Dr.A'id Al-qarni, mengatakan : the pessimist creates the atmosphere of depression.

kenapa?

sebab keadaan seseorang akan mempengaruhi keadaan orang di sekelilingnya. contohnya, kalau seseorang tu suka berkerut, berfikiran negatif, selalu fikir karut marut, fikiran bercelaru, selalu berada dalam keadaan risau , rasa putus asa dengan hidup dan segala sikap2 negatif yang lain....dia akan memindahkan semua sikap tu kepada orang lain. he said, it will be like a contagious disease.

dikatakan juga bahawa yang akan menyebabkan 'penyakit' ini bukan manusia sahaja malah rancangan televisyen, novel, majalah, akhbar juga boleh buat 'penyakit' ni merebak. contoh, kalau novel yang kita baca tu novel yang menceritakan konflik yang pelik-pelik contohnya masalah tertukar anak la, berebut harta dan nak yang nak bunuh2 lagi.....semua tu akan menyebabkan sifat negatif akan meresap masuk ke dalam diri kita. kita sendiri akan rasa serabut.

teringat bila tengok makcik2 di kampung suka tengok sinetron indonesia yang panjaaaang sangat kisahnya, dan ada bermacam-macam konflik yang tak masuk akal.....mereka akan bawa konflik cerita tu ke tangga2 rumah dan bersembang masalah watak2 yang ada. siap emo lagi. T.T. lepas tu sembang pula berjam-jam. adoi la...

sebaliknya, sekiranya seseorang itu memilih untuk menonton rancangan atau membaca kisah2, novel dan majalah yang optimis, ada sikap menghargai kehidupannya, yang tanam sikap keyakinan diri dan semangat untuk berjaya...maka dia yang memilih kategori ini akan rasa motivated. seolah inspirasi telah datang :).

jadi, pilihlah jalan ke arah optimis bukan pesimis. dan kita yang selalu bermuamalat dengan manusia, cuba sebarkan sikap optimis. selalu lah SENYUM =). hadirkan senyuman daripada hati. tak kira lah orang tu dikenali atau tak. yang penting, JANGAN SENYUM SORANG2 ;p.

'banyak masalah, tak boleh nak senyum'.....kenapa salahkan masalah. sebenarnya, kalau kita sebut yang kita ada masalah sekali pun, masalah takkan selesai.

"so, tak leh share problem dengan orang la?"....tak, bukan macam tu. tapi, kalau ingin berkongsi masalah, biarlah dengan orang yang kita yakin mampu membantu kita selesaikan masalah tu, paling kurang orang yang boleh menenangkan hati kita. bukan yang tambah kayu api kepada masalah kita. kalau tambah kayu api, memang masalah akan semakin jauh untuk diselesaikan.

"tapi, perempuan kan nak orang dengar je...bukan minta solution,"...:). aduan kali pertama mungkin sekadar ingin meluahkan, aduan seterusnya mungkin kerana inginkan penyelesaian. ~~~ni pendapat saya sebagai perempuan :)..so, tolong lah jangan tambah 'kayu api' kepada masalah.

key word pertama kali ni : SEBARKAN BAHAGIA ^^

key word kedua pula : TINGGALKAN PERKARA SIA-SIA


Daripada Abi Hurairah (ra) katanya: Telah bersabda Rasulullah (sallallahu alayhi wasalam): Di antara kebagusan keIslaman seseorang ialah dia meninggalkan perkara yang tidak berguna bagi dirinya.
[Hadis Hasan Riwayat Imam Tarmidzi] 

Tiap-tiap perkataan anak cucu Adam adalah bencana ke atasnya, bukan manfaat baginya, kecuali mengajak kepada kebaikan dan mencegah daripada kemungkaran dan mengingati Allah (Dzikrullah).

[Hadis Riwayat Tarmidzi dan Ibnu Majah]

Tiada kebaikan pada kebanyakan bisikan mereka, kecuali orang yang menyuruh bersedekah, atau kebaikan dan perdamaian di antaranya manusia.
(An-Nisaa 4:114)

Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata benar atau diam saja.
[Hadis Sahih]
Semoga Allah mencucuri rahmat kepada seseorang yang bercakap baik lalu ia mendapat faedah, atau diam saja lalu ia selamat.
[Hadis Sahih – Dakwatul Islam :82]
Simpanlah lidahmu kecuali terhadap yang baik, karena sesungguhnya engkau dengan demikian itu dapat mengalahkan syaitan.
[Hadis daripada Sa’id Al-Khudry]

beberpa pukulan ke kepala saya ... dush3! T.T....dan peringatan terakhir : 
Cukuplah seseorang digolongkan sebagai pendusta sekiranya ia katakan apa saja yang dia dengar.
[Hadis Sahih Riwayat Imam Muslim]


****

majlis khatam al-quran 1998. gambar sebelum bergerak ke rumah tok guru ngaji :)

kami 5 beradik. majlis khatam al-quran saya dan kedua-dua abang saya. abang2 dah khatam lebih awal, tapi ayah sekalikan saja majlis khatam kami. bila tengok gambar ni, buat saya tersenyum sendiri dan buat hati saya kata ''alhamdulillah, i have a beautiful family" dan bagi saya, keluarga muslim atau lebih famous dengan baitulmuslim tu, pemimpinnya mesti lah yang titik beratkan agama. 

                                           "Islam itu tinggi, tiada yang lebih tinggi daripadanya"

apa yang awak nampak? =)
ni satu lagi
kedua-dua gambar awan tu diambil di citadel. di luar kawasan kubu salahuddin al-Ayyubi. Subhanallah....ciptaan Allah swt sangat cantik dan menarik kan? 

masa tu saya cuba2 untuk cari bentuk 'hati'...bila dongak, nampak 2 awan tu. :). Alhamdulillah!  ~~*ade orang tak nampak ke?*

apabila saya melihat ketiga-tiga gambar di atas ni, saya rasa lapang. jadi, gembirakan hati kalian. sentiasa positif. saya yang bercakap ni masih ada silap, dan masih cuba untuk bersikap positif. be optimist, not pessimist. ok?

tapi, yang pasti....ketenangan hati itu akan datang jika kita kembali kepada-Nya. 

"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia.

Ar-Ra'ad ayat 28

wallahu a'alam. kalau saya salah tolong tegur.

semoga segala urusan kita dipermudahkan. amiin. =)

No comments: