halwa telinga

Thursday, December 31, 2009

rahmatilah kami

assalamualaikum WBT..

tak perlu cakap, semua dah tahu..sekarang bukan 2009 lg tp dah masuk 2010 (even time tulis ni mesir masih 2009)

rewind balik kisah hidup kita sepanjang 2009. ok, berapa banyak amal?berapa banyak ilmu? berapa banyak iman bertambah? adakah semua ni masih ditakuk yang lama? sama2 check balik...

yeay! dah 2010..unofficially i'm 22...tak tahu apa sebabnya, tapi yg pasti i'm very excited right now, i'm 22!

tapi, satu kena ingat, tiap kali bertambah umur, semakin panjang umur, semakin banyak dosa yang bakal kita lakukan..TT

dan jangan takut atau sedih, tukarlah pendapat tu..kita ubah, Allah panjangkan umur kita sebab nak bagi peluang untuk hambaNya untuk meningkatkan amal ibadah, dan bertaubat kepadaNya..semoga kita semua mati dalam husnul khotimah..

~Ya Allah,rahmatilah kami sepanjang hidup kami di duniaMu ini, bukakanlah hati kami supaya kami sentiasa berusaha untuk dekat denganMu..rahmatilah kami,rahmatilah kami...amiin~

Monday, December 28, 2009

saya rasa....

assalamualaikum WBT...

one....


two....


three.....


happy family!!!!!

miss my family a lot!!!

kamu tak kan bisa hidup sendiri~

post menjelang 22...hehe



Wednesday, December 23, 2009

who's next?

bisikku pada bulan,
kembalikan temanku,
kekasihku,syurgaku..

tanpa dia malam menemaniku,
sepi memelukku,

bulan jangan biar siang biar alam ini kelam,
biar ia sepi sepertiku...


assalamualaikum WBT...

sepinya hidup sendiri...kan?
sebab tu perlunya orang lain. takkan dapat kita hidup sorang2.

bila dah hidup ramai-ramai, perlu ade yang mengemudi kapal itu.

hai nakhoda, bersediakah kamu nak pimpin anak-anak kapal kamu ni? jangan sekali-kali biar anak kapal kamu tenggelam, walau seorang.


HADIS RASULLAH SAW TENTANG PEMBEBASAN CONSTANTINOPLE

Sabda Rasulullah s.a.w. ketika menggali Parit Khandaq; “..Constantinople (kini Istanbul) akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera……”

(Hadis riwayat Imam Ahmad)

sebaik-baik raja di situ adalah sultan muhammad al-fateh dan sebaik-baik tentera adalah tenteranya. hasilnya Constantinopel berjaya dibebaskan oleh beliau.


leadership.

ada yang kata, semua orang boleh jadi pemimpin. ya. kita semua adalah pemimpin.

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggung jawab terhadap kepemimpinannya. Seorang gubernur adalah pemimpin bagi rakyatnya dan bertanggung jawab terhadap mereka. Seorang wanita adalah pemimpin bagi rumah suaminya dan bertanggung jawab atasnya. Pun seorang budak adalah pemimpin atas harta tuannya dan bertanggung jawab atasnya.” (HR. Bukhari, no. 853)


so, apa lagi tunggu???

jom-jom pakat calon pemimpin pilihan anda. hari pencalonan pun dah dekat kan? masa ni la korang boleh calon orang yang korang fikir layak.

nak orang lama sebab ade banyak pengalaman? sile la calonkan orang tu.

nak orang baru sebab dah boring dengan kepimpinan lama? sile kan..hehe..ni masa anda untuk tunaikan hak anda.

inginkan perubahan dalam PERUBATAN? fikir2 la sndiri sape yang layak.

nak yang mana? banyak bercakap?mesra?tegas?bijak? pilih pilih pilih..





Monday, December 7, 2009

la taghdhob

assalamualaikum WBT..

"jangan marah a, nanti kena jual" teringat cerita P.Ramlee - 3 abdul, kalau x silap- yang selalu diugut oleh pak mertua. kalau marah, nanti kena jual.

la taghdhob = jangan marah

ada yang tulis, 'la taghdab'..bukan ke itu menyebabkan pmbaca baca dengan 'dal'? sedangkan ejaan sebenar 'dhod'..

Rasulullah SAW pernah diminta oleh seorang lelaki untuk memberi nasihat kepadanya. lalu Rasulullah menjawab, "la taghdhob!" (jangan marah). tapi lelaki itu terus meminta nasihat lagi. dan Rasulullah tetap mengulang ayat yang sama "la taghdhob! la taghdhob!"

la taghdhob. penggunaan 'la' an-nahiyah menunjukkan Rasulullah menegah kita daripada marah. dan lagi, baginda mengulang-ngulang ayat yang sama menunjukkan larangan yang bersungguh-sungguh supaya jangan marah.

jangan marah. jangan marah. jangan marah.

ramai yang tidak mampu mengawal perasaan marah. akiba
tnya, berlakulah perpecahan antara sahabat,keluarga bahkan pemimpin-pemimpin negara.

so, macam mana nak kendalikan marah?

Rasulullah ada mengajarkan kepada kita cara-cara mengendali marah.

pertama sekali, bila datang perasaan marah, cepat-cepat baca ta'awwudz ( A’uudzubilaahi minasysyaithaanirrajiim).

Rasulullah pernah mengajarkannya kepada dua orang sahabat yang saling mencaci dengan mengatakan, “Sesungguhnya aku akan ajarkan kalian suatu kalimat yang kalau diucapkan akan hilanglah kemarahan kalian, yaitu bacaan A’uudzubilaahi minasysyaithaanirrajiim. “ (H.R Bukhari)

keduanya..Rasulullah suruh ubah posisi kita masa marah. kalau yang berdiri, Baginda suruh duduk. yang duduk disuruh baring.

Rasulullah saw bersabda,
“Apabila salah seorang di antara kalian marah, sedangkan dia dalam posisi berdiri, hendakhlah dia duduk. Kalau telah reda atau hilang marahnya (maka cukup dengan duduk saja), dan jika belum reda, hendaklah dia berbaring” (H.R Abu Daud)

seterusnya, diam dan tidak bercakap

Rasulullah saw bersabda, “Apabila diantara kalian marah, maka diamlah” (H.R Ahmad).

ramai yang lagi marah, lagi banyak bercakap. ye la, nak menang jugak mcm mna pun.

yang keempat, berwudhu'. marah sinonim dengan api. api=panas. api dipadamkan dengan air yang menyejukkan. so, Rasulullah pesan supaya berwudhu' apabila marah.

Rasulullah saw bersabda, “Sesungguhnya marah itu dari setan dan setan itu diciptakan dari api, dan api itu bia padam jika diredam dengan air, maka apabila di antara kalian marah, berwudhulah” (H.R Ahmad)
yang terakhir. solat. laksanakan solat sunat 2 rakaat.

Rasulullah saw., “Ketahuilah, sesungguhnya marah itu bara api dalam hati manusia. Tidaklah engkau melihat merahnya kedua matanya dan tegangnya urat darah di lehernya?Maka barangsiapa yang mendapatkan hal itu (amarah), maka hendaklah dia bersujud (shalat)” (H.R Tirmidzi)

insyaAllah melalui solat, amarah akan hilang.

kesimpulannya, apa2 masalah yang kita hadapi, kita kena kembali kepada Islam. Islam itu syumul. meliputi semua benda. Islam ajar kita macam-macam. nak handle marah pun Islam ajar.

untuk beramal dengan Islam, kita tak perlu tunggu masa yang sesuai. tiada istilah 'awal lagi, nnt tua aku bertaubatlah'.

tiada juga istilah, 'aku dah banyak buat dosa. aku dah terlambat'. Tiada istilah terlambat. sambutlah hidayah daripada Allah dengan Taqarrub kepadaNya. sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun.

ingat lah...life is too short.

semoga kita semua sentiasa dalam rahmatNya. amin..

Friday, December 4, 2009

puisi cinta

cinta adalah kekuatan
yg mampu mengubah duri jadi mawar,
mengubah cuka jadi anggur,
mengubah sedih jadi riang,
mengubah amarah jadi ramah,
mengubah musibah jadi muhibbah,
itu lah cinta


sekalipun cinta telah kuuraikan,
dan kujelaskan dengan panjang lebar,
namun jika cinta kudatangi,
aku jadi malu pada keteranganku sendiri..

meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
namun tanpa lidah,
cinta ternyata lebih terang,
sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya..

kata-kata pecah berkeping-keping,
begitu sampai kepada cinta

dalam menguraikan cinta,
akal terbaring tak berdaya,
bagaikan keldai terbaring dalam lumpur,
cinta sendirilah yang menerangkan

CINTA dan PERCINTAAN.....



ini bukan puisi saya...puisi yang dibaca oleh ayyatul husna dan anna althafunnisa'...penulis puisi adalah Rumi seorang berbangsa Parsi


Tuesday, December 1, 2009

tahu tapi buat tak tahu




assalamualaikum WBT..

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda

:

مَا تَرَكْتُ بَعْدِيْ فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنْ النِّسَاءِ.

Tidaklah aku

tinggalkan sepeninggalku fitnah (cobaan) yang lebih berbahaya bagi kaum laki-laki daripada (fitnah) wanita. (Muttafaq ‘alaihi)


---klik----

ramai yang dah pernah dengar dan pernah dengar syara

h hadis ini. tahu apa yang ingin disampaikan oleh Rasululllah habibina Shallallahu 'alaihi wa sallam. tapi...


berapa ramai yang beramal? buktinya..

masih ramai bahkan makin ramai yang suka bersolek bila keluar rumah. ( blusher, eyeshadow dsb )

masih ramai bahkan makin ramai yang suka berhias, pakaian menarik perhatian di luar, warna yang terang, lip lap lip lap berlian, labuci sana sini. ( trend sekarang )

masih ramai bahkan makin ramai yang berpakaian tetapi bertelanjang. (mmg jelas)

masih ramai bahkan makin ramai yang terlibat dala

m ikhtilat. ( pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan )

masih ramai bahkan makin ramai yang tidak menjaga suara mereka (penyanyi cthnya)


gembira apabila dipuji si lelaki

gembira apabila ada peminat...secret admire

gembira apabila si lelaki melayannya dengan baik

gembira apabila dipandang lelaki

gembira apabila dikenali lelaki

gembira apabila si lelaki menaruh harapan padanya..

..

fenomena facebook, friendster, twitter, ym pula...

bila ada lelaki tanya ' sapa nama?' ' leh kenal? '

terus balas...x fikir pro and cons nya

friend request....main approved je...tak tengok dia tu laki ke pompuan, ape kepentingannya terhadap kita?


terasa sudah semakin membebel...so stop menunjuk bukti. semua orang boleh fikir sbenarnya. dan tahu. tapi masih melakukannya sebab PUJUKAN SYAITAN mengatakan "takpe"...jadi teruk men'takpe'kan semua2 tu.


astaghfirullah..astaghfirullah..astaghfirullah...


Ya Allah jauhkan lah aku dari fitnah..

Ya Allah jgnlah jdkan aku fitnah bg lelaki..

Ya Allah tutuplah pandangan lelaki di kala aku terpaksa melewati mereka

Ya Allah jauhkanlah aku dari FITNAH...


harap semua faham apa yang dimaksudkan dengan fitnah itu. bagaimana kita boleh jadi fitnah. apa kesan bila menjadi fitnah.

---klik lagi---

sedih lah jika ada yang memandangmu

sedihlah jika ada yang memerhatikanmu

sedihlah jika ada yang meminatimu (secret admire)

sedihlah jika ada yang mencintaimu sedang kamu buka sesiapa baginya.......



ingat siapa kamu sebenarnya..



Friday, November 13, 2009

.:CiNtA sEmPurNa:.


assalamualaikum WBT..

'cinta sempurna'...sebuah drama karya ustaz hasrizal ..
mungkin ramai yang telah menontonnya. saya pula baru sahaja menontonnya bila saya dengar ramai yang bercakap tentang drama ni. katanya banyak pengajaran. jadi, saya ambil keputusan utk melihat sendiri apa yang boleh saya petik.

benar kata mereka, memang banyak pengajaran. the main point is..cinta kerana Allah.
bagi saya, watak dan jalan ceritanya sangat berkait rapat dengan situasi kita zaman sekarang. cabaran para da'ie dlm menghadapi mad'u yang bijak, su
ka bertanya, dan pandai memutar belitkan da'ie itu semula.

soalan mereka mungkin soalan yang sangat senang, tapi apa yang penting utk seorang da'ie ialah cara menjawab soalan2 tersebut. supaya diterima oleh mad'u tersebut. maklumlah mad'u tak semua yang senang menerima. manusia mempunyai pelbagai ragam. jadi, sebagai seorang da'ie, anda perlulah mempunyai kesabaran yang tinggi dalam menghadapi mad'u2 anda.

antara soalan yang ditanya : kenapa perempuan perlu pakai tudung? kenapa perlu solat? kenapa tak boleh pegang anjing? kalau seorang da'ie tu jawab wajib pakai tudung sebab tu perintah Allah,Allah suruh tutup aurat...solat tu kan tiang agama, terus k
eluarkan dalil...anjing tak boleh pegang sebab tu najis mughallazah...and so so so....kalau seorang da'ie terus jawab macam ni kepada seorang mad'u yang zero about Islam, mesti mad'u tersebut merasakan yang Islam itu mengongkong, menyusahkan...sedangkan, dalam Islam tak de pun...jadi, untuk memastikan mad'u tu tertarik dan akan terus bersama Islam, adalah sangat perlu untuk berhikmah dalam menyampaikan sesuatu dakwah.

saya tertarik dengan kata-kata ustaz nazir ( lakonan asyraf muslim) , kita pukul bola golf supaya masuk lubang. buat apa masuk lubang? shila jawab, nak menang lah!
ustaz tu pun balas, jadi ada tujuan kita pukul bola. hidup kita pun
macam tu jugak. kena ada tujuan.kalau tak de tujuan sama lah macam lembu. and shila mula terasa sebab mb dia pun tak tahu apa tujuan hidup dia. so, naik berang la shila tu sebab dia ingat ustaz kata dia tu macam lembu....hehe

bila shila dah sejuk, shila tanya ustaz nazir, so, what is the purpose of life?
ustaz nazir jawab, ALLAH...

Allah is our purpose of life. kita hidup untuk mendapat keredhaan Allah. dalam setiap benda, setiap urusan hidup, kita perlu memastikan agar semuanya diredhai Allah.

makan, tidur, belajar, jual beli, bercuti, bercakap, dan macam2 lagilah....semua nya mengikut apa yang dikehendaki Allah. kadang-kadang kita tak sedar akan tindak tanduk kita...

contohnya, meniru time exam..of course la time pengawas tak tengok kan? so, selamat lah. bukannya dia tengok pun. tapi, Allah tengok kan? dan lepas tu kita bawak result hasil meniru tu untuk naik tahun dan akhirnya tamat belajar. dan lepas tu kerja.
mungkin sekali je meniru, tapi tetap direkod dalam buku amalan kita...jadi, adakah pekerjaan kita diredhai Allah? dan apakah akibatnya jika kita tak mendapat keredhaan Allah?

dah...apa2 pun, saya sangat menyarankan kawan2 tengok drama ni. maybe ada yang tak minat drama melayu. but this time, it's different. banyak sangat2 pengajaran untuk anda, sama ada anda seorang da'ie atau mad'u. semua orang boleh ambik pengajaran. nak senarai kat sini memang tak tertulis rasanya...okey..untuk sahabat alex, tengok lepas
exam ek, 21 hb ni exam...pastikan usaha kita diiringi mardhotillah.insyaAllah...doakan kejayaan bersama=)

Wednesday, November 4, 2009

dari ibu



assalamualaikum WBT..

hari ni memandangkan kuliah kami hanya sejam, jadi pukul 9 pagi dah habis...freeeeee

saya mengambil keputusan utk call rumah. dah lama rasanya tak dengar suara mak ngan ayah.

alhamdulillah, hari ni line clear je...x perlu nak teriak2 ( biasanya line x clear, delay n kurang dengar, so..kena teriak ).. gembira je dengar sua
ra mak. ayah tak de kat rumah, masih belum pulang dari tempat kerja.

banyak jugak yang dibualkan..saya cerita la serba sedikit pasal kawan2 saya yang dia kenal...
ada yang adik mereka turut sama berjuang di sini dalam bidang ni,dengan biaya pama mereka...

ma cakap "tak po lah..mak ayah demo tu kaya2 belaka"...saya tersenyum di hujung talian.
saya balas, "ma dulu anak duk maahad dua org pun penat dah..kan ma?"
ma balas "Tuhan Maha Adil, kan?"
saya : em..(sambil mengangguk )

saya mula terimbau kisah lama, slps dapat keputusan SPM...biasa lah, semua org sibuk apply sana sini. matrik? universiti? kolej? biasiswa mara?jpa? sampaikan tawaran belajar ke mesir oleh Yayasan Islam Kelantan (YIK) juga di' apply'...saya pun tak terlepas. tapi, saya pohon melalui YIK separuh jalan. bila dapat tahu yang YIK hanya menguruskan kemasukan, tapi biaya sendiri. 'biaya sendiri'? saya lebih rela belajar di Malaysia dalam course yang saya tak suka daripada tengok mak ayah susah nak cari duit...saya tahu diorang tak mampu, belajar di maahad dulu pun, mata saya dah penat tengok mereka susah..tapi, alhamdulillah, Allah bagi rezeki dapat tawaran MARA....betul la kata ma, Tuhan Maha Adil

bila dah lama bercakap tu, last2 sekali ma pesan

--jangan malas2 la kak ngah...
--belajar rajin2
--kuatkan semangat

tak pernah mak pesan macam ni..biasanya dia hanya cakap " ma doa sokmo ko kak ngah,"

~mula rindukan mereka di Malaysia~

semoga menjadi tabibah mukminah solehah...amiin...

GEMURUH by Faizal Tahir

Bila Bertalu Rentak Dikalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
harapan bernyala nadi ku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
dari puncak ingin ke angkasa
berkalungkan bintang berkelipan
menyerlah jauh dari yang biasa

ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
segalanya kan pasti terbukti nanti


cuba lah dengar=)
semangat memang perlu sentiasa diperbaharui...salah satunya dengan call mak ayah..kan? sekurang-kurangnya, kita tahu mereka merestui perjuangan kita ni..

jadiiiii?????


BERUSAHA!!!!!!

Saturday, October 31, 2009

bila kamu sudah dewasa



assalamualaikum WBT...

bila kamu sudah dewasa....

orang kata, bila masuk umur 20-an ni, kira dah dewasa la. hmm..dewasakah kita wahai insan-insan yang berumur 20-an?

alhamdulillah, 29 0ktober yang lepas, genaplah umur saya 21 tahun. syukur yang tak terhingga kepada Allah SWT kerana dipanjangkan umur untuk hidup sampai waktu ini. alhamdulillah...

semoga Allah sentiasa memberi rahmat dan kasih sayangNya, supaya umur yang panjang yang dikurniaNya, digunakan sepenuhnya untuk mengabdikan diri kepadaNya, berbakti kepada agama, ibu bapa dan semua insan di sekeliling saya..Amiin...

bercakap pasal berbakti kepada ibu bapa ni, buat saya mula rasa bersalah. pagi tadi exam midterm. boleh jawab ke tak tu, lain cerita. yang buat rasa bersalah ni sebab usaha yang saaaangat ala kadar...Ya Allah, rasa tanggungjawab yang terletak di bahu, tak dijaga dengan betul. banyak main-main. ada yang kata "alah..relek la, midterm je pon,"...relek tak relek, amanah duk atas bahu tu.

ok lah, apa-apa pun, thanx a lot to my friends for your presents and wishes...dan ucapan yang paling saya ingat ialah ucapan dari keluarga tercinta di Malaysia. walaupun hanya ucapan yang ringkas, ia cukup bermakna bagi saya sebagai anak di perantauan..

dan dari dulu sampai sekarang, saya masih ingat lagi hadiah hari lahir yang pertama yang saya terima ialah hadiah sempena hari lahir yang ke-9, iaitu kain sembahyang daripada ma...

terima kasih ayah, ma, adik2 dan abang2..=)


MySpace




p/s : adeh..kejap lagi masuk 22!

Wednesday, October 21, 2009

my turn



assalamualaikum WBT

now, it's my turn

turn apa pulak ni..??

biarlah rahsia

dulu hanya dengar cerita dan tengok orang sekeliling menghadapinya. sekarang, giliran yang selama ini hanya melihat untuk menghadapinya.

benarlah kata pepatah : berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. kini baru terasa beban itu.

dulu pernah terfikir, mustahil benda tu akan berlaku ke atas aku.kalau jadipun, aku mesti boleh handle..tapi sekarang?terbuktilah ayat Allah

"Sungguh, Allah MAha kuasa atas segala sesuatu" - Al Baqarah ayat 20



~cukup bagiku Allah~
Cukup Bagiku
Album : Istighfar
Munsyid : Opick feat Gito Rolis
http://liriknasyid.com


penuhi jiwa ini dengan satu rindu
rindu untuk mendapatkan cinta-Mu
meski tak layak ku harap debu cinta-Mu
meski begitu hina ku bersimpuh


cukup bagiku Allah,segalanya bagiku
dihatiku ini penuh berisi segala tentang Allah
kepada nabiMuhammad, tercurah shalawat Allah
tiada Tuhan selain Allah, cukup bagiku Allah

hasbi Rabbi Jalallah
mafi qolbi Ilallah
alalhadi sholallah
laa ilaa ha Illallah





Wednesday, September 23, 2009

dulu lain sekarang lain


assalamualaikum WBT

31 ogos 2007

7 orang

aidilfitri 2008
7+1 = 8.....kami 8 orang

aidilfitri 2009
tambah lagi sorang = 9


setiap tahun bertambah seorang ahli keluarga....tahun depan??? tak tahu lagi.....
1 @ 2 @ 3?????

selamat hari raya maaf zahir dan batin=)


Saturday, August 1, 2009

terjun kolam piranha

assalamualaikum WBT

sedar tak sedar, tinggal lagi 3 hari saya akan menjejakkan kaki di bumi Malaysia...insyaAllah dalam keadaan masih bisa menghirup udara ciptaan Allah dan sihat walafiat

sejak akhir-akhir ni, memang la rasa nak balik...tak sabar2...tapi, dalam masa yang sama saya selalu fikir, 'aku balik nanti dalam keadaan macam mana ya? hidup ke tidak?' ..arwah Ammar; pelajar universiti Cairo, balik jugak ke malaysia, tapi, hanya jasad...hmm...tu la kita kena sentiasa fikir, maut tak kenal erti usia...nampak sihat, tapi tahu2, sudah tiada roh di jasadnya...Astaghfirullah...moga Allah mengekalkan perasaan ini.

sekarang dah habis exam. apa yang saya takutkan bila habis exam ni, istiqamah dalam amalan.

masa musim exam, kebanyakannya akan solat di awal waktu, banyak solat sunat, puasa sunat, berbuat baik.....saya takut, diri saya dan sahabat2 saya, terlupa atau tertinggal perkara2 ni.

kalau dulu, masuk je waktu, terus solat...tapi, bila habis exam tangguh2...

saya sendiri, pernah tangguh2,
' eh, kejap lagilah...10 minit lagi '...sayang sangat nak tinggal laptop.
pastu terfikir,' kalau Allah dah tandakan aku mati 5 minit lagi? tak sempat solat lah aku,'...tiba2 rasa takut...saya pun berharap sangat Allah kekalkan perasaan tu.

ni, dah nak balik Malaysia, hmm...takut jugak. kalau ikut pengalaman tahun lepas,
solat sangatlah suka bertangguh sebab sayang nak tinggal tv...quran tak ulang pun, padahal baru je berapa surah, dah naik malas,nak kata takde masa,yang saya boleh cakap cuti hari tu sangat2lah memboringkan..so, tak de sebab lain tak lain tak bukan, mim- alif- lam- sin...puasa sunat, lagilah...entah ke mana semua tu...tahun ni , harap2 dah tak jadi macam tahun lepas...doakan ye=)

bila fikir2 balik, aku ni macam pergi terjun dalam kolam penuh piranha...kenapa?

H1N1 menggila di Malaysia, di Mesir, tak de. tapi, alih2, nak balik Malaysia...haih,memang terjun lah.

H1N1...makin lama makin banyak kes yang dilaporkan. lepas tu dengar kata, Malaysia sangat panas sekarang....dan banyak lagi benda berlaku di Malaysia...terfikirkah kita, ini semua mungkin salah satu bentuk kafarah dosa. Masalah sosial, judi, hiburan, perniagaan, dan segala bentuk aktiviti harian yang semakin menjauhi syariat Allah...

Agama, makin jauh ditinggalkan...dari setiap genap penjuru, agama semakin ditolak ke tepi.

tapi, siapa yang sedar?

dan bila yang sedar bersuara, apa yang akan dibidas?

Malaysia oh tanah airku,
tempat tumpahnya darahku,
negeri elok amat ku cinta...

ramai yang berbangga jadi rakyat Malaysia...tambah2 bila hidup sebagai perantau seperti saya.

ya, saya bangga jadi rakyat Malaysia.

bila naik teksi, ada je orang arab puji, 'Malizi ahsan nas'. tentulah saya gembira apabila rakyat Malaysia dipuji, tapi saya juga malu nak mengaku bahawa, 'Malizi ahsan nas'... sebaik-baik manusia? saya pun tak tahu, macam manalah pak cik teksi boleh cakap kita ni ahsan nas...

''Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka mengubah diri mereka sendiri. dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum,maka tidak ada yang dapat menolaknya dan tidak ada pelindung bagi mereka selain Dia'' - Ar-Ra'd 11


fahami betul2 ayat ni, semoga beroleh manfaat.

ini mungkin post terakhir sebelum balik. dah sampai Malaysia, kurang sikit update blog ni sebab rumah tak de internet. so, mungkin sekali sekala sahaja...dan saya pun tak tahu bila blog ni akan di'update'. Wallahua'lam=)

doakan kami semua selamat sampai ke destinasi..bertemu keluarga tercinta.
semoga Allah permudahkan segala urusan..ok, jumpa lagi Alex...insyaAllah.

wassalam.....

Monday, July 27, 2009

wahai hati

assalamualaikum

post ini tiada kaitan dengan subjek anatomy...harap maklum

hati kita satu
tapi, dibahagi dua oleh tiga benda ni
dari depan dan atasnya ada falciform ligament,
dari bawahnya ada fissure for ligamentum
venosum,
dari belakangnya ada fissure for ligamentum teres,





dengan kehadiran benda ni jadilah hati kita terbahagi kepada dua;
kanan dan kiri.

saya menganalogikan dua bahagian hati ni sebagai dua orang manusia yang bernama Hati Kanan dan Hati Kiri...nak kata kembar pun, boleh laaa...

bermulalah kisah 2 bahagian hati ni.


walaupun bahagian sebelah kiri lagi kecik, tapi, dia cukup sensitif.
dan yang kanan ni, mungkin disebabkan sudah besar, kurang sensitif..tapi, dia sedih melihat bahagian kiri selalu sangat merajuk, marah, sedih,...so, kerja dia, pujuk la si bahagian kiri ni..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

hati kiri :

hish! fed up aku dengan diorang ni. tak reti nak hidup dengan masyarakat ke? kalau dah tahu hidup beramai-ramai, berlagak la hidup dalam ramai...ni tak, buat macam dia hidup sorang je kat dunia ni. tak pandai jaga hati orang ke?! ingat aku tak sakit hati ke?!

hati kanan :

sabar la...jangan kita letak kesalahan pada orang. ye, mungkin dia tak beradab. kurang ajar. tak pandai jaga hati dan perasaan orang. tapi, kau tak boleh marah dia. semua orang tak perfect...setiap orang ada kelemahan, pernah buat silap.

hati kiri : tapi, ni bukan sekali,kanan. dah banyak kali. aku dah habis sabar dah dengan kerenah dia. asyik aku je mengalah. penat tau, kanan.

hati kanan : kiri2...jangan nampak kesalahan orang je. kalau aku suruh kau senarai kebaikan dia pada kau, mesti tak boleh kan? sebab, kau selalu pandang salah dia. memang macam tu manusia, titik hitam atas kertas putih tu jugak yang dia nampak.

dah banyak kali? kau tegur la elok2. cakap apa yang tak kena. kau marah2 belakang dia, umpat pasal dia, macam la boleh selesai... MySpace

jangan lah marah wahai hati......
MySpace
-------------------------------------------------------------------------------------------------

hati kanan : kiri, kenapa kau nangis?

hati kiri : aku sedih. MySpace kenapa banyak musibah menimpa aku ni? masalah tu la, ni la...penat,kanan. kalau aku ada masalah, tak de sapa yang tahu. tapi, kalau kawan2 aku ada masalah, aku selalu ada di sisi diorang. kenapa? susah sangat ke nak faham aku ni? aku cuba faham orang sekeliling aku, tapi mereka? tak boleh ke nak faham?

hati kanan :

betul ke kamu dah cukup memahami mereka? kau pasti, kiri? kalau begitu, mesti kamu tak buat mereka sakit hati pada kamu, kan? dan mesti diorang sayang sangat kat kamu. ye lah, kamu kan faham diorang, mesti semua tindak tanduk kamu, selari dengan kehendak diorang, betul tak?

hati kiri : mesti lah

hati kanan : hahaha ( hati kanan gelak ). perasan sungguh kamu ni ye. kalau kamu tak buat orang sakit hati, orang tak akan sakiti hati kamu. give and take. kalau kamu pernah buat kat orang, kamu akan dapat 'habuan' yang sama. kamu patut bersyukur, sebab Allah bagi kamu balasan direct semasa hidup kamu, sebab Dia nak kamu sedar, dan cepat2 bertaubat. pintu taubat sentiasa terbuka. cuba kamu fikir, kalau Allah tak tunjuk kepada kamu atas dunia ni, kamu rasa , kamu akan sedar tak ?

jangan bersedih wahai hati, setiap ujian tu, tanda kasih sayang Allah kepada kamu.
MySpace
-------------------------------------------------------------------------------------------------

hati kanan : eh, kiri. kenapa nampak berkerut je ni? MySpace

hati kiri : tak, aku tengah fikir. mesti diorang ingat aku ni bodoh, kan?

hati kanan : kenapa?

hati kiri : tadi, aku tanya soalan bapak senang kat diorang.

hati kanan : pastu?

hati kiri : mesti diorang cakap, 'apa la kiri tu, soalan senang macam tu pun tak tahu. bodoh betul'

hati kanan : astaghfirullah...tak baik bersangka buruk. kau tak patut fikir macam tu. diorang ikhlas tolong kau tadi.

hati kiri : mana kau tahu?

hati kanan : walaupun aku tak tahu apa yang diorang fikir sebenanya, lebih baik aku bersangka baik dengan diorang. Allah pun tak suka sikap bersangka buruk ni.

jangan berprasangka buruk wahai hati...... MySpace
------------------------------------------------------------------------------------------------- MySpace

hati kiri : ke hadapan.... ( hati kiri tengah tulis surat )

hati kanan : hai kiri, kau buat apa tu?

hati kiri : aku tulis surat cinta.

hati kanan : hah? kau mana ada hak untuk tulis surat cinta kepada yang bukan mahram.

hati kiri : alah...kalau aku tak buat macam ni, nanti aku melepas tau.

hati kanan : kiri, kalau itu jodoh kau, macam2 mana sekalipun, akan jadi milik kau jugak. tak perlu tulis2 surat semua ni.

hati kiri : alah...tulis surat je pun. just meluahkan perasaan hati aku. bukan kapel ke ape. cop je.

hati kanan : ingat firman Allah : jangan lah kamu mendekati zina.
jangan dekat, kiri. sekali kamu memulakan langkah, macam2 benda akan berlaku nanti. kau mungkin SMS, pastu keluar, itu semua tak boleh.

sabar lah wahai hati...ingat janji2 Allah, yang baik utk yang baik, yang jahat utk yang jahat. jangan mencari yang baik. tapi kamu mesti jadi yang baik utk mendapat yang baik.

------------------------------------------------------------------------------------------------- MySpace

hati kanan : kiri, apa yang kau fikir tu?

hati kiri : nak p tukar tiket la...( hati kiri nak balik Malaysia )

hati kanan : alah..tinggal berapa hari je lagi.

hati kiri : tapi aku rindukan mak.

hati kanan : sabar sabar...sabar itu separuh daripada iman

hati kiri : huwaaaaaa! aku nak balik!!!!!!!

hati kanan hanya tersenyum

-------------------------------------------------------------------------------------------------

begitulah kisahnya kehidupan Hati Kanan dan Hati Kiri. scene yg last tu hanya selingan. hihi...

begitulah kisah hati kita juga.

marah...pastu sejuk

sedih....pastu gembira

hati remaja nak bercinta...padahal haram sebelum kahwin

macam-macam kisah hati kita.

sebab itulah pentingnya muhasabah balik...

harap sampai apa yang cuba disampaikan...



MySpace


Wednesday, July 22, 2009

nak tulis semua

assalamualaikum....

dari semalam sampai sekarang, tepat jam 12.58 tgh...saya berusaha untuk tukar balik template blog, letak ape yang nak diletak, sekarang baru siap

kali ni blog saya dah ada cahaya..!! kalau dulu asyik bergelap je, blackout barangkali....

harap, penampilan baru...buat mata sahabat pembaca cerah, tak yah sakit2 mata baca yang gelap..

---------------------------------------------------------------------------------------------------

alhamdulillah, semalam tamat lah tahun 2 saya secara rasmi...sayonara tahun 2!!! semoga kita tak jumpe lagi...=) amiin

harap2, result untuk sem 4 , semua lulus....semoga kami bahagia di Malaysia nanti...insyaAllah

-------------------------------------------------------------------------------------------------

bercakap nak balik Malaysia, 4 hb ni, insyaAllah...Egypt air akan jadi pesawat yang akan membawa kami pulang, insyaAllah dalam keadaan sihat wal afiat hendaknya....untuk kembali bertemu ayahanda dan bonda tercinta....tak sabar nya, sabar2..

rindu nak bercerita dengan ma ngn Dah...ni la bestfrens saya...mak ngn adik, dengar je apa yang anak dia nak cerita even dia dah ngantuk sekalipun, dan adik saya ni pulak, suka dengar cerita and suka sangat cerita pasal dia sekali....rindu nye saat itu

-------------------------------------------------------------------------------------------------

nak balik, macam biasa lah, kena cari barang tuk keluarga dan makcik2 ku sekalian....and sepupu2 kecil...sepupu besar?? hmm...kalau cukup fulusnyaa, ade la rezeki korang...hehe

tahun ni nampak gaya banyak barang berasaskan Habbatus sauda' yang saya kena bawak balik..ayah nak minyak habbatussauda', bi iznillah...harap2 ayah sembuh,

nabi Muhammad SAW bersabda, habbatussauda' ni ubat bagi segala penyakit.

pastu mak cik2 dah kirim pil habbatussauda'....30 kotak nak bawak balik, harap2 selamat je kat airport nanti...

pastu si anak kecil naufal, nanti ade hadiah juga untuk kamu...tak sabar nya jumpe dia

so, memandangkan tahun ni semangat nak balik lagi berkobar-kobar berbandig tahun lepas, tak tahu apa sebabnya, wlwpun malas nk meredah panas Cairo, saya rajinkan jugak untuk menjejaknya nanti , nak pegi cari buah tangan...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

cuti kali ni, ramai jugak yang tak balik.. ade yang pegi buat umrah, nak ambik kls arab, nak gi blajar agama...alhamdulillah...

dan saya dah mintak khidmat orang yang akan menunaikan umrah tu tuk baca doa depan kaabah....amin, insyaAllah dimakbulkan doa2 tu...terima kasih tukang baca doa=)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

setakat ni dulu....mode sekarang happy, alahmdulillah...dah tak de tensen2 lagi...semoga Allah sentiasa bagi ketenangan jiwa=)

selamat bercuti untuk sahabat2 alex u tahun 2 - 08/09....doa banyak2,semoga kita semua akan jumpe di tahun 3 nanti, ucap slmt tggl kat tahun 2....semoga tak de yang repeat tahun ni...0% repeat, itu target kita...

untuk senior2 sekalian, slmt menempuhi alam klinikal nnt...dah separuh jalan dah...semoga thabat dalam perjuangan kalian semua,

adik2 pulak, kejap je kan tahun 1? harap lebih bersedia untuk sesi depan

robbuna yunajjahna fil imtihan....amiiiiin....

-----------------------TAMAT------------- sempena habis exam-------------------------------

Sunday, July 12, 2009

permata yang dicari



Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasi
h cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi
Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hatiMendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatikuJika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemuiTapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu
Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapankuKuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu


lebih baik jadi yang dicari daripada yg mncari....

yg ssh didapati dripada yg sng didapati...

lidungilah diri mu wahai insan yg bergelar muslimah, jadi lah yang mahal...yang terlindung...yang ssh org nk dapat...yg penting, JADILAH YG TERBAIK!!!!


slmt berjuang smua=)


bagaimana kita?



assalamulaikum, salam ukhwah....

MARWA EL-SHERBENI...nama yg cukup tak asing lagi kebelakangan ni...shahid kerana mempertahankan hijab

some info abt the tragedy

kalau fikir sejenak, kalau kita ditempat beliau masa tu..apa kita akan buat?

beliau sedia mempertahankan hijabnya, auratnya, maruahnya, even di tuduh terrorist..

video

cuba kita lihat masyarakat kita, tak payah pegi jauh2, di Malaysia, ramai shj yg mengaku Islam, wanita Islam, tapi tanpa hijab...maruah pun melayang je...

itu yg dgn sewenang-wenangnya melepaskan pelindung maruah, tp bagi yg sdh menutup, rasa2nya sggup x membela diri,mempertahankan tudung yang dipakai ? ada orang, diugut tak dapat kerja kalau pakai tudung pun sggp melepaskan tudung semata-mata kerja yg diidamkan...hai la manusia, nipisnya iman..itu belum lagi nyawa jadi taruhan...

kalau nyawa, sggupkah kita?

sejujurnya, saya takut...hidup tak lama, amalan sikit, dosa2 yg dlm sedar atau tak, terbuat atau sengaja, besar ke kecik...apa nasib aku di akhirat nnt? bagaimana nak berhadapan dengan Allah nnt?...mcm2 kita akan fikir, dan yg pasti mati itu sakit....

tapi bila fikir balik, kita membela hijab kita tu, sama dengan kita membela agama kita, Islam. Allah dh janjikan orang yang membela agamaNya, dan mati
di jalan memperjuangkannya, kita dikira mati shahid.

shahid...janji Allah, syurga ganjarannya...

di sini adalah kata Nabi Muhammad SAW, kepada tentera2 Badar...

Demi Allah, yang nyawaku ini ditangannya, musuh-musuh kita sekarang akan menghadapi pahlawan-pahlawan yang sabar dan tangguh, serta akan memenangkan peperanagn. Jika satu diantaranya terbunuh maka Allah lah yang akan memasukkan ke syurga

hati lemah?...Allah Maha Berkuasa, sama2 lah doa moga Allah kuatkan hati kita
rasa iman lemah?...tingkatkan amalan, insyaAllah semakin dekat kita dengan Allah, semakin bertambah iman kita....amin


[image-43.gif]

berjuanglah...moga mati kita, dlm husnul khotimah....

p/s : semakin ramai umat Islam dibunuh, di tindas,
moga kita sentiasa peka dan ambil tahu.... ###pesan pada diri ini juga..huhu!


: setiap peristiwa ada pengajaran... jgn juz terima cerita, tp selidik dan nilai...

: exam ---- 5 papers more...berusaha!!! caiyyok... kata2 adik sy: "caiyyok kak ngah shii.." wlw ringkas, tp cukup memberi semangat...mklumlaa, rindu...

----JOM STUDY!!! Ya Allah jadi kanlah apa yg kami baca, belajar, menjadi ilmu yg berguna untuk kami,sepanjang hidup kami, mahupun selepas mati kami...tetapkan lah hati2 kami,berikan kejayaan kepada kami di dunia dan diakhirat...sesungguhnya Engkau Maha bijaksana, Maha Berkuasa, Tak pernah tidur, Tak pernah lupa----

jika kamu mengingati Allah, Allah pasti mengingati kamu...

kalau time exm tu mcm lost , tak leh nk fkir, relax kejap, ingt Allah...Dia Maha Mengetahui...Maha suci bagi Allah Yang Tak Pernah Tidur dan Tak Pernah Lupa....






Thursday, July 9, 2009

..::EnTry BuAt AyAh::..



assalamualaikum WBT...

hari ni baru je habis exam microb..blh jwb ke tak?? hmm..alhamdulillah,nus nus je ...biasa lah, ade blh ade x...yg pntg tetapkan niat.

dari semalam lagi tangan ni tak sabar2 nak tulis satu entry, BIRTHDAY AYAH!

semalam, birthday ayah yg ke.....???

saya selalu lupe umur ayah brp, terpaksa tambah dua tahu
n dari tahun kemerdekaan...kalau umur ma,tolak 2 tahun dari merdeka...

so, tahun ni merdeka ke 52, bermakna umur ayah dah 54...dush! apa punya anak neyh....

semalam, sebelum tidur, asyik teringat kat ayah je.
lepas je tutup buku microb, ingat nak tido dan esok nak bangun revise balik...tapi, mata ni macam tak leh lelap...

saya terfikir kenangan2 bersama ayah...walaupun tak rapat sangat dengan ayah
(sbb takut ngan ayah, n ayah tak suka kalau orang takut kat dia ), tapi banyak jugak kenangan terpahat di kotak ingatan ni.

kalau setengah orang, kenangan masa kecik, mesti bes2...manja ngan ayah,ayah beli mainan, tapi saya....

kalau saya merajuk dengan abang atau mak, ayah buat tak tahu je..dapat 'kata2 hikmat' ade la...ayah berdehem je, terus tak jadi nak buat masalah.

kalau bab2 kena marah ni tak yah cakap la..saya bukan la budak nakal, tapi budak yang suka nangis --hati mudah terguris kot---selalu sangat kena marah, sbb sllu sangat nangis.

tapi ade sekali ayah pujuk saya nangis, sbb die trkunci saya dalam bilik air...dia tak perasan saya pegi bilik air,tup tup..pintu terkunci lampu terpadam! lama jugak terkurung kat situ, panggil2 pun tak de sapa dengar

ingat masa ayah hantar masuk sekolah PASTI ( pusat asuhan tunas2 islam )...orang lain, 1st day mak ayah tggu smpai la kls hbs..tapi ayah, lps daftar.."ayah gi kijo dlu eh?"..saya yang masa tu rasa dalam hati "ayah...tggu la kak ngah," ... diam je. pastu angguk. ayah pun pegi.

teringat pesan2 ayah...banyak yang ayah saya nak sampaikan, dulu tak sedar, sekarang baru nampak....

ayah kata " kak ngah ni pok teh soh kato blh harap sbb dahi luas supo mok soh,keno bia jadi blh harap ngoti lah (kak ngah ni pak teh soh kata blh diharap, sbb dahi luas mcm mok soh,kena la betul2 jadi blh diharap) "... masa tu ingat tu semata- mata kata pok teh, tapi jauh di sudut hati dia, itulah harapan dia

kalau nampak kitorang malas belajar..banyak tengok tv terutamnya saya yang memang hantu tv, dia akan cakap..."kalu malas turun baruh, ngaji...kalu rasa nak main ngn pacat, litoh, main la kuat..ayoh mls tanggung doh besar seksok.."..sape la nak main pacat??

saya ni pegi la kat mana2, semua orang kata saya ni pendiam, mmg betul pun...even dalam rumah pun, saya tak banyak cakap, serius je ... ayah ta pernah tegur.. tapi bila dia nampak saya senyum or gelak2...ingat lagi ayat ni, " lama tak tengok kak ngah suko ( happy ) gitu"..

dulu lps SPM, sempat la pegi matrik kejap sebelum dapat offer datang mesir ni...masa tu mmg la sedih sbb tak dapat mana2 u, rasa macam cita2 asal sangat jauh nak dicapai...so, pegi matrik dlm keadaan sedih dan sangat depressed...rupa2nya, ayah lagi sedih dari saya, adik saya cakap, ...ayah sedih sbb tengok kak ngah sedih...

bila dapat tawaran datang mesir, dia la yg paling gembira...drive dari rumah ke kedah nak ambik saya dan balik hari yang sama,macam kedah tu sebelah rumah... muka dia tak nampak letih langsung...saya yang duduk kat belakang ni dah capek amat!

ayah cakap..."kjp ja ni kak ngoh,6 tahun jah...pastu dapat la jadi doktor, DR NUR HASYIMAH" senyum ayah meleret... penuh berharap tu...ingat lagi ekspresi muka dia masa tu..

yeah!!! jadikan ni kata2 semangat!

sebulan lepas, dapat berita ayah sakit...batu karang, orang cakap tak bahaya...dan apa yang saya belajar pun tak bahaya.

tapi, dapat tahu pulak, dia kena hepatitis B...dulu dah pernah kena tym muda2, ni dapat balik. doktor cakap hati ayah dah menggerutu... rasa macam cirrhosis ..

bila call, dia tak hbs2 cakap2 tak de pape, mak pun, jangan risau...tapi, RISAU laaa....

semoga ayah cepat sembuh, tunggu kak ngah balik.

doakan kak ngah blh jwb exam --ni la ayat bila call rumah---

ni lagu dari kumpulan aeman...pernah dengar lagu ni dengan ayah, dalam kereta..kitorang senyap je masa tu...saya tengah hayati lirik, ayah? tak tahu lah...tapi, lps dgr lagu ni la buat saya makin sedar erti kasih sayang seorang ayah

ketika berjauhan
masihku rasa hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pamerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa

dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

walau hatimu sering terluka

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....