halwa telinga

Thursday, July 9, 2009

..::EnTry BuAt AyAh::..



assalamualaikum WBT...

hari ni baru je habis exam microb..blh jwb ke tak?? hmm..alhamdulillah,nus nus je ...biasa lah, ade blh ade x...yg pntg tetapkan niat.

dari semalam lagi tangan ni tak sabar2 nak tulis satu entry, BIRTHDAY AYAH!

semalam, birthday ayah yg ke.....???

saya selalu lupe umur ayah brp, terpaksa tambah dua tahu
n dari tahun kemerdekaan...kalau umur ma,tolak 2 tahun dari merdeka...

so, tahun ni merdeka ke 52, bermakna umur ayah dah 54...dush! apa punya anak neyh....

semalam, sebelum tidur, asyik teringat kat ayah je.
lepas je tutup buku microb, ingat nak tido dan esok nak bangun revise balik...tapi, mata ni macam tak leh lelap...

saya terfikir kenangan2 bersama ayah...walaupun tak rapat sangat dengan ayah
(sbb takut ngan ayah, n ayah tak suka kalau orang takut kat dia ), tapi banyak jugak kenangan terpahat di kotak ingatan ni.

kalau setengah orang, kenangan masa kecik, mesti bes2...manja ngan ayah,ayah beli mainan, tapi saya....

kalau saya merajuk dengan abang atau mak, ayah buat tak tahu je..dapat 'kata2 hikmat' ade la...ayah berdehem je, terus tak jadi nak buat masalah.

kalau bab2 kena marah ni tak yah cakap la..saya bukan la budak nakal, tapi budak yang suka nangis --hati mudah terguris kot---selalu sangat kena marah, sbb sllu sangat nangis.

tapi ade sekali ayah pujuk saya nangis, sbb die trkunci saya dalam bilik air...dia tak perasan saya pegi bilik air,tup tup..pintu terkunci lampu terpadam! lama jugak terkurung kat situ, panggil2 pun tak de sapa dengar

ingat masa ayah hantar masuk sekolah PASTI ( pusat asuhan tunas2 islam )...orang lain, 1st day mak ayah tggu smpai la kls hbs..tapi ayah, lps daftar.."ayah gi kijo dlu eh?"..saya yang masa tu rasa dalam hati "ayah...tggu la kak ngah," ... diam je. pastu angguk. ayah pun pegi.

teringat pesan2 ayah...banyak yang ayah saya nak sampaikan, dulu tak sedar, sekarang baru nampak....

ayah kata " kak ngah ni pok teh soh kato blh harap sbb dahi luas supo mok soh,keno bia jadi blh harap ngoti lah (kak ngah ni pak teh soh kata blh diharap, sbb dahi luas mcm mok soh,kena la betul2 jadi blh diharap) "... masa tu ingat tu semata- mata kata pok teh, tapi jauh di sudut hati dia, itulah harapan dia

kalau nampak kitorang malas belajar..banyak tengok tv terutamnya saya yang memang hantu tv, dia akan cakap..."kalu malas turun baruh, ngaji...kalu rasa nak main ngn pacat, litoh, main la kuat..ayoh mls tanggung doh besar seksok.."..sape la nak main pacat??

saya ni pegi la kat mana2, semua orang kata saya ni pendiam, mmg betul pun...even dalam rumah pun, saya tak banyak cakap, serius je ... ayah ta pernah tegur.. tapi bila dia nampak saya senyum or gelak2...ingat lagi ayat ni, " lama tak tengok kak ngah suko ( happy ) gitu"..

dulu lps SPM, sempat la pegi matrik kejap sebelum dapat offer datang mesir ni...masa tu mmg la sedih sbb tak dapat mana2 u, rasa macam cita2 asal sangat jauh nak dicapai...so, pegi matrik dlm keadaan sedih dan sangat depressed...rupa2nya, ayah lagi sedih dari saya, adik saya cakap, ...ayah sedih sbb tengok kak ngah sedih...

bila dapat tawaran datang mesir, dia la yg paling gembira...drive dari rumah ke kedah nak ambik saya dan balik hari yang sama,macam kedah tu sebelah rumah... muka dia tak nampak letih langsung...saya yang duduk kat belakang ni dah capek amat!

ayah cakap..."kjp ja ni kak ngoh,6 tahun jah...pastu dapat la jadi doktor, DR NUR HASYIMAH" senyum ayah meleret... penuh berharap tu...ingat lagi ekspresi muka dia masa tu..

yeah!!! jadikan ni kata2 semangat!

sebulan lepas, dapat berita ayah sakit...batu karang, orang cakap tak bahaya...dan apa yang saya belajar pun tak bahaya.

tapi, dapat tahu pulak, dia kena hepatitis B...dulu dah pernah kena tym muda2, ni dapat balik. doktor cakap hati ayah dah menggerutu... rasa macam cirrhosis ..

bila call, dia tak hbs2 cakap2 tak de pape, mak pun, jangan risau...tapi, RISAU laaa....

semoga ayah cepat sembuh, tunggu kak ngah balik.

doakan kak ngah blh jwb exam --ni la ayat bila call rumah---

ni lagu dari kumpulan aeman...pernah dengar lagu ni dengan ayah, dalam kereta..kitorang senyap je masa tu...saya tengah hayati lirik, ayah? tak tahu lah...tapi, lps dgr lagu ni la buat saya makin sedar erti kasih sayang seorang ayah

ketika berjauhan
masihku rasa hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

terbayang ketenangan
yang selalu kau pamerkan
bagaikan tiada keresahan

walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa

dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

walau hatimu sering terluka

tak dapatku bayangkan
hidupku ayah
tanpa engkau disisi
semua kasih sayang
yang kau curahkan
tersemat dihati.....

1 comment:

IMIN said...

mmm...memang ayah banyak berkorban untuk kita adik beradik..walaupun ayah tak selalu sangat tunjuk kasih sayang dia,,dalam tegas tapi penuh kasih sayang..ingat lagi masa kak ngah tak dapat universiti..masa tu abe ming nga ayah jah ada kat umah, first time dalam hidup abang tengok ayah menangis dengan memekup mukanya ke kusyen..terkejut abe ming.