halwa telinga

Sunday, December 23, 2012

Hapuskan air mata mu

assalamualaikum wbt.

alhamdulillah. alhamdulillah. thumma alhamdulillah!

hari yang sangat tenang. hari yang bahagia? mungkin =) . hari ini hari pertama melangkah ke semester terakhir di sekolah perubatan. iyup! semester terakhir ^_^. within these 7 months, (about 7 months) i will finish my medical course here.

apa perasaan? macam2 ada.

gembira?

mesti lah. nak habis belajar dah kan. =)

sedih?

pastinya! tapi, ditahan dulu perasaan sedih ini. apa yang penting, laksanakan tanggungjawab di sini. sumbangkan yang terbaik. in shaa Allah.

***

apabila timbul perasaan tidak enak, diri ini mula bermuhasabah. kira-kira...bukan kira-kira lagi! tapi dengan pastinya, segala apa yang dirasakan kesusahan pada diri kita sekarang adalah terlalu kecil dan sedikit berbanding mereka.

siapa mereka?

dalam fatrah study leave baru2 ini, bertalu-talu update tentang Syria naik di newsfeed. sangat mengujakan apabila mengetahui Mujahidin Syria sudah menghampiri istana Basyar laknatullah alaih. dan antara update terbaru, hampir 100 orang mujahidin yang telah syahid setelah bertempur dengan rejim Basyar berhampiran istana Basyar. menyayatkan hati apabila terbaca update yang menceritakan ada yang dibom semasa sedang membeli roti. terbayang-bayang suasana membeli roti arab, tak banyak bezanya dengan suasana di sini. kejam! ~~sungguh mereka tabah. sungguh aku ini lemah!

Kisah Palestin pula masih jua belum berakhir. serangan di awal muharam baru2 ini, membuka mata lebih banyak pihak. sangat mengkagumkan apabila presiden negara tempat saya belajar ini dengan lantangnya menentang serangan Israel. sempadan pintu Rafah yang dahulunya ditutup semasa pemerintahan rejim Mubarak, kini dibuka. terlalu banyak bantuan yang sampai melalui pintu tersebut. Allahu Akbar!

namun begitu, disangka panas hingga ke petang..rupanya hujan di tengah hari. Ada pihak cuba menjatuhkan Presiden Morsi. ada saja yang tidak puas hati. hakikatnya, serangan bertubi-tubi ke atas beliau bukan sekadar kerana dasar tidak puas hati....tapi kerana Islam sedang menjulang di bawah pemerintahannya.

Pengalaman menyaksikan proses revolusi di sini...cukup membukakan mata bagi yang berfikir. cukup lah menjadi double standard!

Islam akan kuat dengan kesatuan. yakin lah! bukti masih fresh. kerjasama Turki dan Mesir baru2 ini dalam isu Palestin  sudah menggugat jiwa pihak musuh. Itu baru dua buah negara Islam yang bersatu. kalau semua negara Islam bergabung, boleh bayangkan hasilnya? tapi yang pasti, Islam pasti menang suatu hari nanti. di mana2 sahaja. Islam pasti menang.

Syria, Palestin, Burma...cakna kah kita?

saya tak dapat nak membayangkan suasana Palestin. tapi paras rupanya mungkin lebih kurang saja dengan arab Mesir. tapi, rakyat Syria....wajah yang pernah saya lihat suatu ketika dahulu bermain-main di minda.
alhamdulillah...Allah beri peluang menjejaki bumi Syria sewaktu masih aman dulu. 3 tahun lepas kalau tak silap. ya Allah....selamatkan lah mereka. berikan lah kemenangan kepada Islam.

hapuskan air mata mu wahai anak kecil,
hapuskan air mata mu wahai ibu,
hapuskan air mata mu wahai ayah,
.....In Shaa Allah kemenangan itu pasti datang.

'Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu sangat dekat.' (QS. al-Baqarah: 214)

doakan bersama!

*just a quick update from me. lama sangat tak bercerita*

Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? 

No comments: