halwa telinga

Thursday, June 25, 2009

what u will say if...

apa yang anda akan jawab bila



1- orang tanya 'apa khabar? sihat?' . sedangkan masa tu anda sedang sakit, tak sihat...



2- orang tanya ' macam mana exam? ok?' sedangkan exam tu susah yang amat, tension sangat2 cam sect 1 and sect 2 jawab exam practicle biochem hari tu and cam kami sect 4 jawab anatomy hari ni...apa nak jawab?



3- orang puji cakap ..' wah...lawanya baju!'...' pandai la kamu'...'ko memang la, terer..aku ni setakat mana je'...and bla bla ....segala bentuk pujian lah



4- orang tolong kita, and rasa selalu sangat menyusahkan dia...kalau dia tak tolong, takde sapa lagi nak tolong and kita betul2 perlukan pertolongan tu



5- orang luahkan kepada anda masalah diri dia...'aku tak puas hati ngan die' and si dia tu kawan baik kita jugak la cthnya...'tensen la wei study banyak2 ni'.....' result saya teruk!' sampai nangis kawan kita tuh...apa kite nak respon pada situasi ni?



apa2 je la yang berlaku atas kita, sama ada untung atau rugi...baik atau buruk...susah atau senang...yang atas lima ni just the common situations...setiap orang ada pengalaman diri sendiri, so, boleh fikir sendiri...



what u will say????



----ALHAMDULILLAH----



Kadang2 orang lupa kalimah ni...diri saya juga...lupa nak sebut kalimah ni..



segala puji bagi Allah...



tak leh jawab exam?....alhamdulillah..sebab kita memang tak kan sempurna, ada khilaf kita..kelemahan kita...--lambat datang idea ke , takfaham2 soalan --- so, sama ada blh jwb ke tak bleh jawab, syukur la...mungkin itu je rezeki kita.



sama jugak sihat atau tidak,...alhamdulillah....kalau tak sihat, itu tanda Allah ingat kan kita..sepatutnya sedih bila Allah tak datangkan ujian...






orang puji?...juga alhamdulillah...Allah menciptakan manusia sebagai sebaik2 makhluk


tapi saya tak cantik...


tak de yang Allah cipta tak cantik...semua yang Allah cipta dah cukup sesuai untuk ade kat diri kita...hitam,putih, licin, jerawat penuh....semua Allah dah letakkan dengan betul...Allah Maha Adil...ingat tu


kes ke 4...orang tolong kita...alhamdulillah....sebab Allah datangkan orang tu untuk menolong kita...


ucapan terima kasih? perlu...tapi, bukan hanya melalui luahan, tapi sikap kita padanya juga blh menunjukkan ke'terimakasih'an kita tu...maaf,tak tahu nak letak perkataan apa...huhu! ikhlas itu yang penting.


orang luahkan masalah pada kita?


dengar la masalah mereka dengan berlapang dada, terima saja dulu...kadang2 dengan mendengar masalah orang boleh mendidik kita jugak...


dengar masalah kawan,...dah nama kawan, sekali kita berkawan, pastikan kita mampu lakukan apa saja untuk dia...kasih sayang kita kepada kawan kita bukan setakat sentiasa menjaga hati, selalu buat baik, kalau dengan menyindir or marah boleh tolong dia, boleh mengubahnya ke arah lebih baik, saya rasa tak salah...kalau ada pendapat lain boleh kongsi ye=)


sekali lagi...di atas hanya contoh situasi yang saya nampak and saya pasti ramai yang pernah mengalaminya..


tribute to my housemates...alhamdulillah Allah kurniakan korang sebagai housemates saya..titik permulaan hidup saya di sini dulu adalah hidup bersama korang semua. 1st sampai pegi cari barang2 dengan korang, gi kuliah dengan korang,saya rasa happy sangat bila ingat balik...ye la, kawan pertama kita...kalau takde korang, rasa2nya akan ada ke persahabatn dengan yang lain?sebab, duk jauh2 ni...1st sekali nak rasa selamat..and saya rasa selamat bila ada korang disisi. bila rasa selamat, ada orang di samping kita, yang akan tolong back up kalau kita ada masalah, baru lah kita berani melangkah lebih jauh...mula menjalinkan persahabatan dengan kawan baru


thanx to all of you...sarah ( yang selalu jadi teman sembang and peringatan ), norni ( roomate pertama di ukm and yg tlh mengkonfiuskan ramai orang and saya sekali, norni ni org t'ganu ke kelantan ) and fatehah ( yang memang sinonim dlm mnjaga hak asasi manusia and selalu dengan masalah kulit, dari dulu smpai skrg tak hbs2)


robbuna yusahhil fil imtihan! kita penduduk Sporting, mesti sentiasa sporting!


---tamat---doakan kami exam final nanti----

4 comments:

Fatehah said...

wahahahaha....

terharu2..XD

sasraz said...

wah..wah..wah.. terharu jugak ni...

-->diriku begitu comel dlm gamba tersebut..ngeh3

tuan rumah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tuan rumah said...

daku hnya mencoret apa yg trlahir di hati...haha..ayt skema

cik sasraz,dh2 la tu prsn...hihi