halwa telinga

Friday, November 1, 2013

musafir masuk ke gelanggang

assalamualaikum wbt.

alhamdulillah, rasanya hampir sebulan sudah saya dan rakan-rakan seperjuangan pulang ke Malaysia ..for good. alhamdulillah, perjalanan 6 tahun itu berjaya ditempuhi. apa kisah disebalik perjalanan 6 tahun itu?.....setiap orang ada kisah yang berbeza.

Mesir.
sejak di tingkatan 4, itu lah target saya. mahu belajar perubatan di Mesir. apa booster saya untuk ke situ?

pada awalnya, saya tidak pernah dengar akan kewujudan kursus perubatan di mesir. saya mahu ke mesir, tapi bukan untuk menjadi ustazah. jadi, saya hanya berangan dalam mimpi. tetapi, apabila saya mendapat tahu bahawa ada kursus perubatan di mesir melalui sahabat yang sudah pun bergelar pelajar perubatan di universiti kaherah ketika itu, umpama anak panah yang tak sabar2 untuk dilancarkan, saya tekad....mesir, here i come!

apa istimewa mesir?

masa tu, saya tak tahu apa istimewanya mesir. yang saya tahu, mesir itu bagus. entah....seriously, sampai sekarang saya tak pasti kenapa saya nak sangat ke mesir.

apabila kaki telah dijejak di bumi yang penuh berkat itu, satu benda terlintas di hati.

'aku kena berubah'.

ya, syimah dulu bukanlah syimah yang sekarang. langsung tak sama. apa kisah di sebalik perjalanan perubahan itu, terlalu panjang untuk saya nukilkan. yang saya tahu, kehidupan saya seharian di iskandariah,mesir..terlalu banyak mengubah diri saya.

TERLALU BANYAK.

jadi, tak hairan lah ramai yang mengatakan 'mesir bumi tarbiyah'. orang mesir mendidik saya, orang malaysia di mesir juga mendidik saya.

orang malaysia di mesir. heh...saya kira mereka tahu siapa diri mereka. terima kasih atas tarbiyah daripada kalian. murabbi saya yang senior sudah lama bergelar HO di sini; malaysia. tinggal lagi di sana murabbi2 saya yang muda dan kuat, masih meneruskan perjalanan BOB. buat orang berubah. berubah kepada yang lebih baik.

saya terlalu sayangkan bumi itu. sangat. sebab itu lah, saat ditanya junior tentang masalah 'sambung malaysia atau egypt' suatu ketika dahulu, hati saya tersangat berharap mereka  masih memilih egypt. kerana saya yakin permata2 mesir masih belum digali sepenuhnya. namun, perancangan Allah itu yang terbaik. akhirnya, ramai juga memilih untuk menyambung di negara lain seperti india dan di tanah air sendiri; malaysia.

saya ke mesir sebagai musafir. musafir dunia yang mencari erti hidup di bumi Allah Yang Maha Kaya ini. kini saya kembali ke tanah tumpah darah....untuk beraksi di gelanggang sebenar.

kalau di mesir, kita dikelilingi suasana solehah. ada solat jemaah, ada usrah, ada yang mengingatkan saat kita lupa. sangat rindu apabila bertemu, akan ada yang bertanya "siapa belum baca al-kahfi? saya belum baca, jom baca sama2" . Allah.....wajah2 bersih dan menyejukkan itu, sangat saya cinta.

di sini, hari ini, tika ini,.....saya perlu sedar, mereka di sana, dan saya di sini. saya perlu mujahadah lebih untuk teruskan beramal di sini. semoga kami terus istiqamah dalam mencintai Allah Yang Maha Penyayang.

laa ilaaha illa anta, subhanaka inni kuntu minazzholimeen. T_T

doakan kami menjadi doktor2 yang kompeten. status graduates mesir agak kurang elok sekarang. banyak diceritakan graduates mesir dikatakan tak kompeten. walaupun begitu, ramai pula yang membela...graduates mana2 tak jadi masalah, yang penting masa kerja. humm....harap2 begitu lah.

keep calm =). orang kata, budak mesir ni, campak ke mana pun...insyaAllah boleh survive. saya harap saya boleh survive, dan kawan2 saya juga boleh survive. targetkan : setiap kepakaran yang ada di malaysia ni, ada geng kita. yokkkk! ^_^

wallahu a'alam. robbuna yusahhil.

pray for egypt, pray for malaysia. #prkSL

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)