halwa telinga

Wednesday, May 20, 2009

too small too big

assalamualaikum WBT...

too small too big.
apa yang too small too big?
anda wahai pembaca!

......aku?......

apahal?


entry kali ni saya hanya ingin menyampaikan sedikit tentang adab - adab kita sebagai seorang muslim


alahai...adab-adab, akhlak, boring la entry syimah ni.......mungkin ada diantara pembaca yang fikir sedemikian,betul tak???


sabar, adab kehidupan seharian bukan hal kecik tau.memandangkan kita semua dari latar belakang keluarga yang berbeza ; ada orang terlalu jaga adabnya, ada yang kureng2 sikit dan ada yang tak kisah langsung bab2 adab ni....BORING! maklumlah, masa sekolah dulu Pendidikan Islam subjek senang, senang skor markah..komfem A....so, bila dah dapat A, berjaya lah....lupa apa yang dibaca sebelum ni. sayang, A atas kertas je, tapi atas diri, ada B, B-, C and even D! Z tak tahulah ada ke tak....maaf kalau terkasar

dari bangun tidur, apa yang anda buat??? rebus air buat kopi? terus lari bilik air? ke tarik selimut?


baca doa bangun dari tidur dulu...alhamdulillah Allah bangun kan kita lagi pagi tu, kalau Allah nak tarik nyawa masa kita tido semalam, boleh je kan???


segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan aku setelah mematikannya dan kepadanyalah kami akan dibangkitkan


pastu, masuk bilik air...baca doa jugak


اللَّهُمَّ اِنِّيْ اَعُوذُبِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْجَبَاءِثِِ


Tidak membawa barang-barang yang bertulis nama Allah atau Al Quran..al quran tu kena hormat

dilarang bercakap-cakap.....so, orang kat luar yg tgh queue tu, sabar je la...jgn duk ketuk2 pintu tandas pulak.."ada orang dalam tandas?" pandai2 la agak...hehe


dilarang memegang kemaluan dengan tangan kanan....tangan tu kan nak guna utk makan...so, faham2 je lah


dilarang kencing berdiri.....ni macam budak2 kecik, apa kata terus ke tempat yang sepatutnya????


dilarang menghadap kiblat atau membelakangi kiblat....nasihat masa nak buat rumah nanti, pastikan bilik air tu bukan di depan tempat kita solat.

mencari tanah yang lembut....ni kalau takde sistem bilik air, zaman dulu2 kot, tanah lembut utk senang timbus...kot =P


dilarang buang air di lubang-lubang atau sarang serangga dan di liang....tgk, betapa Islam menjaga kemaslahatan umatnya...ye la, mana la tahu ada ular ke, tak ke cari pasal?


Dilarang membuang air (berak atau kencing) di jalan atau tempat berteduh....kesian nnt orang yang nak berteduh nanti..."apa la yang busuk sangat ni???"

Dilarang buang air di air yang tenang....air tenang jangan disangka tiada buaya. sayang la air tu. infection pun senang dapat sebab kebanyakan telur parasit ni ada dalam 'benda tu'



Dilarang buangairdi tempat mandi dan wudhu'....nnt kalau orang ambik wudhuk terpijak tempat tu, kesian dia, tak tahu yang dia dah terbatal wudhu'


Wajib istinja' dengan batu atau dengan air
finally, baca doa selepas keluar tandas....SELEPAS....bukan nak keluar.
hemm...mungkin cukup masuk tandas dulu, next kita sambung!

ma'asslamah





1 comment:

Fatehah said...

uih x leh bercakp ek?
ehehe..

btw i've changed my url..