halwa telinga

Thursday, December 16, 2010

kenali diri


assalamualaikum WBT..

alhamdulillah, masih berpeluang untuk update blog di malam jumaat ni. insyaAllah esok merupakan hari penutup program unit akademik PCI; BOOM II (Blooming Out Of Mediocrity).

pada BOOM I yang lepas, saya merupakan salah seorang peserta tetapi untuk BOOM II ni, saya ditaklifkan untuk menjadi fasilitator. saat ditawarkan taklifan ini, rasa berat hati sangat nak terima. sebab, sejak buka sem baru hari tu, saya diberi jawatan sebagai AJK pelaksana pelancaran SC, dan program seminar Perubatan dan ibadah pesakit. cadangnya ingin berehat seketika dari mana2 program. nak tumpukan study yang masih banyak belum sempat di 'cover'. kalau terlibat pun, sekadar yang memenuhkan majlis.

tapi, Allah sebaik-baik perancang. panggilan dari sahabat saya untuk menawarkan taklifan Fasi membuat saya berfikir sejenak. memang sejenak. nak jawapan on the spot! hai laa~

"seorang da'ie kena kreatif. perlu cuba benda baru. Da'ie takkan menolak taklifan"

saya pun dah tak ingat exact ayat dia. tapi itulah serba sedikit yang disampaikan. Da'ie?
"ok, terima kalau kau mengaku kau tu da'ie". maka, taklifan itu diterima. terima kasih sebab bagi kepercayaan pada saya. thanx kak teh ^^.

alhamdulillah, pengalaman ni sangat bermakna rupanya. seronok bila kita dapat menyampaikan sesuatu kat orang lain. dari ldk 1 ke ldk 3, banyak perubahan yang saya nampak pada diri ahli kumpulan yang saya pegang. ada yang cuba untuk menyerlahkan potensi diri dia. mencuba itu yang penting. lebih baik dari tak buat langsung. kan?

paling menarik, ldk ke 3. ada 3 aktiviti.

1- lukis satu objek yang melambangkan keperibadian diri anda.

macam2 adik2 ni lukis. awan, bulan, bintang, burung, jam tangan, pokok, cermin mata, orang lidi, pokok kelapa, garisan lurus, conteng2 serabut, garisan bengkang bengkok, starfish dan yang satu ni, tak tahu lah apa objek tu pada realitinya, tapi saya sangat tertarik bila lukisan dia sebenarnya bermaksud, hidup ni satu jalan lurus tapi ada banyak garisan di sepanjang garisan tu iaitu ujian. di hujung garisan ada huruf H iaitu heaven. dan tafsirannya, itu adalah matlamat hidup kita. iaitu syurga. nice!

2- lukis peta dunia di atas sehelai kertas mahjong. tandakan negara-negara orang Islam yang bergolak. kemudian lukis di belakang nya seorang yang perfect.

apa yang nak disampaikan? siapakah orang yang perfect di sebalik negara yang bergolak tu? siapa yang perfect?
...........kami menunggu jawapan dari peserta.
"nabi Muhammad,"
"tapi kita tak boleh jadi perfect macam nabi Muhammad"
"khalifah" that's it!
"siapa khalifah"
"imam mahdi?"
"ok, siapa khalifah?"
.........diam.
"kita semua" alhamdulillah..~ lega, ada yang berfikir. tak lah kami cakap kosong!

kita semua adalah khalifah. siapakah khalifah? merekalah yang akan menjaga agama Allah kat muka bumi ni.

"Dan ingatlah ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat "Aku hendak menjadikan khalifah di bumi." Mereka berkata "Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merosak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memujiMu dan menyucikan namaMu?" Dia berfirman,"sungguh, Aku tahu apa yang tidak kamu ketahui" surah al-Baqarah ayat 30.

seterusnya...

"Kamu adalah umat terbaik, dibangkitkan demi kebaikan umat manusia; kamu menyuruh berbuat kebaikan dan melarang berbuat keburukan, dan beriman kepada Allah….." ali- Imran ayat 111.

kalau diingatkan proses persenyawaan, dalam berjuta-juta sperma tu,hanya satu yang berjaya sampai kepada ovum. yang lain, terus terkorban. mati. jadi, sperma yang berjaya tu sepatutnya berusaha bersungguh-sungguh untuk jadi yang terbaik! berbaloi untuk yang lain mati.

jadi, tak dapat tidak, tanggungjawab tu sedia terpundak di bahu setiap umat islam. melaksanakan amar maaruf nahi mungkar. seiring sejalan keduanya. titik permulaan utk melaksanakan tugas khalifah ini adalah dengan memperbaiki diri sendiri. membentuk sifat seorang muslim (fardu muslim)

3- pass kan sehelai kertas tulis nama. lepas tu peserta lain akan tulis pujian pada pemilik kertas tu. dan bagi peluang pada peserta utk 'terbang'. melalui aktiviti ni, peserta dapat tahu apa kelebihan yang dia ada. dan gunakan kelebihan atau potensi utk menjadi seorang yang perfect di atas. menjadi khalifah. potensi2 yang ada itulah yang perlu digunakan.

kesimpulannya, kita kena kenal diri kita. siapakah kita. apakah tugas kita. kenapa kita diciptakan.

think and think.

sekadar berkongsi.

~semoga semua dalam rahmat Allah.
No comments: