halwa telinga

Saturday, December 11, 2010

redha?

assalamualaikum wbt..

hari ni, hari pertama masuk ke department surgery, di unit colorectal. unit yang best, kata kawan2 yg pernah berada di unit tu la. jadi, sayang sangat utk minta tukar ke unit lain. kenapa nak tukar?

benda yang saya tak sangka akan berlaku. kali ni ditakdirkan sekelas dengan pelajar2 arab ( egyptian n saudi arabian)...mereka 9 org,kami pelajar malaysia 8 org.

kenapa tak suka?

bukan tak suka kawan2 arab ni. masalah timbul bila diorang ni berinteraksi dengan doktor dalam bahasa Arab yang kami tak faham. doktor pulak terus respon dalam bahasa arab. berapa kali nak mintak doktor translate into english? lepas tu jadi lagi. dan lagi. penat!

kawan2 dari unit lain cakap

"kena insist la. suruh doktor cakap dalam bahasa inggeris."... sekali mintak, sekali doktor translate. bila ada interruption from those egyptians, he talked in egyptian language ..AGAIN.

"takpe2...ak dulu pun rasa nak nangis jugak masa masuk surgery" ... tp,tekanan kami lain.

"takpe la. ada kelebihannya jugak sekelas ngn diorang" . i'm waiting for that kelebihan. ada 2 bulan untuk kami merasainya.

"ada hikmah la tu"...i hope so. ya Allah, berilah kekuatan untukku terus berada di jalan ni.

emo???!!

sikit2. kalau tak, tak tertulis kat blog ni. kan2??

betul kata ustaz Aqli, manusia akan sentiasa kata ujian yang dia hadapi adalah lebih berat daripada ujian yang orang lain hadapi. apa2 pun, utk hadapi ujian ni, hanya perlu SABAR. sila bersabar ye syimah..

saya akan cuba kutip seberapa banyak mutiara ilmu dalam surgery kali ni. biar berbaloi dengan apa yg bakal terjadi utk 2 bulan ni. caiyyok2!
~bagi semangat kat diri sendiri~

being a GOOD doctor isn't easy. ok?



ma,ayah...doakan kak ngah!

5 comments:

Syubli Al abyad said...

chaiyok syimah!!
i can't do anything other than say
" be strong! "

=)

nuruzuaz said...

"biarpun jauh...
biarpun lama....
demi matlamat itu....
aku akan teruskan usaha! bersemangatlah......!"

tuan rumah said...

yeay! caiyyok2!

fakey : "study syimah, dh 4th year ni"...u've said this b4, n it used to make me stronger n rajen. hihi^^. tq100X!...btw, kls hr ni best!

nuruzuaz : sama2 berusaha! pndai sggh la zana ni...komen entry emo je.hehe~

Syubli Al abyad said...

i'm glad to know that.
jgn give up!
org give up jauh dr rahmat Tuhan.

=p

kucIngbUnge said...

yeah..colorectal best!
huhu

rabbuna yusahhil,k.syimah~