halwa telinga

Wednesday, February 10, 2010

anak murid paling susah


assalamualaikum WBT..

alhamdulillah,alhamdulillah...setinggi-tinggi rasa syukur kerana dapat hirup lagi udara yang segar dan hidup di bumi Allah ini.

alhamdulillah,dah 5 kertas habis. kholas. tinggal lagi 6 ( histo,para,PBL,HR,commed)...gambatte ne!

seperti biasa, setiap kali habis satu paper, satu tugas sangat berat tertanggung atas pundak bahu ni. mengajar. jadi cikgu. jadi ustazah. dan anak murid ni sangat degil. sensitif. tak leh lepa, mesti buat balik apa yang dilarang. siapa anak murid saya ni?

HATI SAYA

selepas jawab soalan, lepas hantar dah pun, hati ni masih rasa takut.

one of my side said : takutnya jawab tadi. dah la penyakit berwawasan sikit ni (was was;p).
another side : tawakkal la. dah usaha. dah jawab.
sebelah sana cakap lagi : ok,tawakkal. titik.

tapi bila balik je rumah, teringat. "betul ke aku tulis tadi?". tangan pun nak belek buku balik. nak cek. tiba2 datang rasa lain pulak, "ish..jangan! tak tawakkal namanya. tak redha dengan keputusan Allah. redha syimah. redha,"

ni la perasaan tiap2 kali lepas exam. Allahu Akbar. Astaghfirullah. susah betul nak lawan.

dalam konsep tawakkal, kita kena usaha dulu. kemudian diikuti dengan doa supaya Allah tolong kita. and last sekali,tawakkal.

adakah usaha aku sudah sampai ke kategori usaha dalam konsep tawakkal?-sebab tu saya mintak mak saya doa saya rajin je..huhu!

adakah doa aku dimakbul Tuhan?

Firman Allah Ta’ala;

Maksudnya :

“Dan Tuhanmu berfirman : “Berdoalah kepadaKu, nescaya akan ku perkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan masuk Neraka Jahannam dalam keadaan hina.”

(Ghafir : ayat 60)

"Adakah aku redha nanti? kalau dapat result teruk macam mana?"---hati terus memujuk. kena berprasangka baik dengan Allah syimah. Allah mampu lakukan apa saja.


"Mereka berprasangka yang tidak benar terhadap Allah, seperti prasangka jahiliyah; mereka berkata: ‘Apakah ada bagi kita sesuatu (hak campur tangan) dalam urusan ini.’ Katakanlah: ‘Sungguh, urusan itu seluruhnya di tangan Allah.” (Ayat 154, surah Ali Imran).

tiada daya dan upaya melainkan dengan daya dan upaya Allah

Ya Allah,kuatkan lah hati. redhakanlah hati aku dengan ketentuanMu.


---------changing mode----//////////////////////////////////////

siapa kamu?
aku manusia.

oh,manusia.lantas kamu khalifah Allah.
khalifah Allah?
ya.
apa maksudmu?
wakil Allah.

apa tugasku?
memastikan Islam hidup di dunia ni.
jangan biar Islam mati. jangan biar Islam terkubur.

manusia itu menangis....
jangan menangis wahai khalifatullah.

aku tak mampu!

wahai manusia. ingat ni :

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi". mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu Dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang Yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal Kami sentiasa bertasbih Dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa Yang kamu tidak mengetahuinya". Al-Baqarah ayat 30

Allah tidak memberati seseorang melainkan apa Yang terdaya olehnya. al-Baqarah ayat 286--permulaan ayat shja.


kau khalifah.
kau da'ie.

tapi,aku tak punya ilmu!
kerana engaku juga adalah mad'u.

“Perbaiki diri kamu, dan(pada masa yang sama) ajak orang lain(memperbaiki diri macam kamu juga)”

bangunlah wahai da'ie!
jangan rebah.
selamatkan sahabat-sahabatmu di sana.
mereka tidak tahu.
mereka memerlukanmu.




cukup setakat ni pesanan untuk khalifatullah sekalian...=)

ingat siapa kita.




3 comments:

nhanunmr said...

rajennye cekgu m'hapdet blog time2 exm ni.hahaha=p

yep,mcm yg sy bgtau syimah lps 1st paper aritu.."ouh,sesungguhnya rasa tawakkal itu susah kn?"sungguh!

tapi,skurang2 kita cuba utk jdi khalifah yg lebih baek drpd sblmny di mata Allah..even people know nothing=)

Allah bless~

.::: norhasmahsalleh:::. said...

yup.
tapi kita klo student medik ni camana,,
dulu pikir gitu gak,,was2 cam syimah,,tp bila pikir kita masih ada pbl~tak nak komipus lagi time pbl klo tak check~~chicken egg dilemma.
apa pandangan?
btw,tawakkal itu pasti
kita usaha yang terbaik
dan Dia juga menyediakan stage yang terbaik untuk kita sebenarnya ~terpulang manusia menilai samada baik atau buruk-->tp sebenarnya semua itu yang terbaik untuk hambaNya
He knows everything
~_^

tuan rumah said...

hanun : ckgu update sbb xse wi pk psl exm...huhu

hasmah : sy pun pk jgk cek tu utk prepare for PBL,tp memandangkan hati sy ni x kuat,bile cek je,klu ade slh jd sdih..jd mcm trlari dh niat utk pbl tu...huhu! so,better sy x cek,tp..kna prepare blik la utk pbl...huuuuu--xpe,learn by heart..=)