halwa telinga

Wednesday, October 13, 2010

Nur Muhammadassalamualaikum WBT...

Nur Muhammad. bukan nama orang yang pasti. inilah album baru dr inteam dan unique. unique yg mna dulunya dikenali sebagai UNIC kini tampil dgn album baru bersama senior nasyid mereka;inteam. dah mula rasa macam album promoter pulak.:D

apa2 pun, Nur Muhammad ni memang best. selawat yang biasa kita dengar dari kecik2 dulu tu dialunkan dengan irama yang sangat unik dan menarik. perasaan yang saya rasa bila dengar semua alunan selawat tu...indahnya selawat pada Nabi ni. mula terasa rindu dengan Rasulullah SAW, terbayang-bayang saat melawat makam baginda di Madinah dulu. semoga Allah berikan peluang seterusnya untuk ke sana lagi selepas ni. amiin.

ingin kongsikan sedikit hikmah selawat ke atas nabi,

daripada Ubai bin Ka'ab, katanya: "Ya Rasulullah saw! Aku banyak menggunakan masa berdoa, memohon rahmat untuk diriku, sekarang aku hendak peruntukkan masa berselawat bagi tuan. Maka, sebanyak mana yang elok aku peruntukkan?"

Baginda menjawab: "Sekadar mana yang engkau suka." Aku berkata: "Aku hendak peruntukkan sesuku daripada masaku." Baginda bersabda: "Sekadar mana yang engkau suka dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "Kalau begitu aku peruntukkan setengah daripada masaku." Rasulullah bersabda: "Suka hatimulah dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "Kalau demikian, aku peruntukkan dua pertiga daripada masaku." Baginda bersabda: "Suka hatimulah dan jika engkau lebihkan lagi, maka itu lebih baik untukmu."

Aku berkata: "(Kalau begitu) aku jadikan masa berdoaku semuanya untuk berselawat kepada tuan." Baginda bersabda: "Jika demikian, terpelihara dan terselamatlah engkau daripada apa yang mendukacita dan membimbingkanmu sama ada perkara dunia mahupun akhirat dan diampunkan dosamu... "

Rasulullah bersabda bahawa Jibril, Mikail, Israfil dan Izrail berkata kepadaku.

Berkata Jibril: "Wahai Rasulullah, barang siapa yang membaca selawat ke atasmu tiap-tiap hari sebanyak 10 kali, maka akan saya bimbing tangannya dan akan saya bawa dia melintasi titian seperti kilat menyambar."

Berkata pula Mikail: "Mereka yang berselawat ke atas kamu akan aku beri mereka itu minum dari telagamu."

Berkata pula Israfil: "Mereka yang berselawat kepadamu akan aku sujud kepada Allah dan aku tidak akan mengangkat kepalaku sehingga Allah mengampuni orang itu."

Malaikat Izrail pula berkata: "Bagi mereka yang berselawat ke atasmu, akan aku cabut roh mereka itu dengan selembut-lembutnya seperti aku mencabut roh nabi-nabi."

seronokkan? pahala yang bakal kita dapat atas sebab selawat. tak perlu ambil masa yang lama pun. sambil naik tram, sambil study , time prof takde dalam kelas mungkin. ini saranan untuk diri saya juga yang kadang-kadang ataupun boleh kata selalu buat benda2 lagha ni.

"sollu..sollu..sollu...Allahumma solli wasallim 'ala sayyidina Muhammad wa sohbihi Muhammad..."


No comments: